N.E.C. verliest voor de tweede keer op rij

Na de nederlaag in Volendam heeft N.E.C. de kans op de titel in de tweede periode niet meer in eigen hand. Winnen en hopen op mistappen van de concurrenten is het enige dat de Nijmegenaren kunnen doen. Een lastige uitwedstrijd tegen Excelsior stond vrijdagavond op het programma. In een redelijk gelijk opgaand duel, trokken de gastheren aan het langste eind: 2-1. Door het verlies raakt N.E.C. verderop achterop in strijd om de tweede periodetitel.

N.E.C. begon met één wijziging ten opzichte van de vorige elf basisnamen. Tom van de Looi maakte plaats voor Ole Romeny. Laatstgenoemde werd na ruim twee minuten voetbal dan ook in stelling gebracht met een leep balletje de diepte in door teamgenoot Anthony Musaba. Echter was de ruimte tussen Romeny en Excelsior-keeper Alessandro Damen klein, waardoor de N.E.C.-aanvaller zijn voet niet tegen de bal kreeg.

De tweede serieuze kans van Nijmeegse komaf deed zich na zes minuten spel voor. Mart Dijkstra gaf een pass op maat aan Musaba, die op zijn beurt Romeny vond aan de zestien. Romeny haalde uit, maar het schot miste richting en was makkelijk te pakken voor de Rotterdamse doelman. Vervolgens poogde Zian Flemming in de twaalfde minuut van een afstand met een scherp schot, maar deze verdween rakelings langs het doel. De openingsfase was geheel besteed aan de Nijmegenaren, die vooralsnog weinig tegenstand kregen van de gastheren.

Na twintig minuten speeltijd begon Excelsior zich wat meer van hun eigen helft te begeven. De kansen waren mager, maar N.E.C. liet zich verder terugzakken waardoor er plots een stuk minder dreiging kwam naar het Excelsior-doel. In de 26e minuut kwam de Nijmeegse formatie lichtelijk met de schrik vrij, doordat Flemming de bal verkeerd raakte uit een corner van de Rotterdammers- maar de bal kon met gemak opgevangen worden door doelman Mattijs Branderhorst.

De doelman hield even later, op het halfuur spelen, zijn ploeg op de been met uitstekend keeperswerk. De bal krulde laag onderin de rechterhoek, maar volledig gestrekt kon de goalie de inzet keren. De dreiging van Excelsior begon toe te nemen, terwijl die van N.E.C. alsmaar aan het slinken was. De sterke openingsfase was beslist geen voorbode, viel vast te stellen na 35 minuten speeltijd.

N.E.C. ging, naarmate de eerste helft vorderde, slecht met het balbezit om. Passes kwamen niet aan bij teamgenoten, of verdwenen onnodig over de zijlijn. De scherpte waarmee de formatie uit Nijmegen begon, leek plaats gemaakt te hebben voor slordigheid. Met 0-0 op het scorebord, floot arbiter Danny Makelie af.

Ongewijzigd startten de ploegen een de tweede helft. Na drie minuten bezorgden Excelsior al kopzorgen. Uit een corner ontstond gevaar, waarbij Branderhorst de eerste poging nog kon keren; maar de tweede inzet werd door Sander Fischer tegen de touwen gewerkt. De juichende supporters van de thuisclub zaten nog niet, toen de gelijkmaker alweer viel. Met een prachtig geplaatst schot, verschalkte Romeny de Rotterdamse sluitpost: 1-1.

Via de rechterflank proefte Excelsior de ruimte om aan te vallen. Met de opkomende back Dogucan Haspolat, werd de bal tweemaal hard voor het doel gegeven. Eenmaal miste het een eindstation, de tweede keer werd de bal nét naast het doel geschoten van Branderhorst. Beide ploegen wilden aanspraak maken op de voorsprong met aanvallend voetbal, waarbij de Kralingers iets beter uit de kleedkamer kwamen dan de Nijmegenaren: viel op te maken na 55 minuten speeltijd.

In de 62e minuut deed zich opnieuw een grote kans voor in de naam van Exselsior. Een voorzet in het zestienmetergebied kwam terecht op het hoofd van de vrijstaande Thomas Verhaar, maar deze kopte rakelings over het doel. De 1-1 tussenstand begon te piepen en te kraken voor de Nijmegenaren.

Even leek N.E.C. zichzelf een groot plezier te doen door de 1-2 te maken. Musaba stormde op het doel van de Kralingers af, maar de keeper van de tegenstander kon het schot van Musaba dusdanig aanraken; waardoor het over het doel stuiterde.

De ploeg uit de Waalstad meldde zich na 68 minuten weer op de helft van Excelsior, waardoor de druk op het doel van de Kralingers toenam- evenals de kansen voor N.E.C. Romeny leek even zijn tweede te gaan maken, nadat hij met een strakke bal in stelling gebracht werd. Een uitschuivend been van de Excelsior-defensie kon het schot nét blokkeren.

In de 72e minuut raakte het zicht op drie punten weer wat verder weg voor N.E.C. Een strak uitgevoerde aanval door Excelsior werd afgemaakt door Joel Zwarts: 2-1. Met wederom één doelpunt verschil, lag de opgave weer bij het op zoek gaan naar de gelijkmaker. Met de klok in het nadeel, drong de Nijmeegse formatie aan op een resultaat in Rotterdam. Grote kansen bleven vooralsnog uit, maar Damen werd regelmatig aan het werk gezet om voorzetten uit de lucht te plukken.

Met nog zeven minuten speeltijd te gaan, zakte Excelsior terug op hun helft, waardoor de ruimtes klein werden om een Nijmeegse aanval op te zetten. De 3-1 viel zelfs bijna in de 86e minuut uit een vrije trap voor de gastheren, nadat de bal voor de voeten kwam van Haspolat; maar hij werkte de bal huizehoog over het doel.

N.E.C. wist geen serieuze kansen meer te creeeren, waardoor opnieuw verlies een feit werd. Met 2-1 ging de wedstrijd verloren in Rotterdam.