Supportersbegeleiding

Het preventief supportersproject werd 17 jaar geleden gevormd door een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en N.E.C. als antwoord op de ongeregeldheden die destijds veel in en rond voetbalstadions plaatsvinden. Omdat N.E.C. en de gemeente Nijmegen een zichtbare meerwaarde zien in het preventief supportersproject, is er in 2012 een doorstart gemaakt onder de naam FANatiek en is het onderdeel geworden van N.E.C Maatschappelijk. 

De supportersbegeleider richt zicht op de pijlers betrokkenheid, begeleiding en veiligheid. Centraal staat dat supporters niet veroordeeld worden, maar dat hun gedrag bespreekbaar en inzichtelijk wordt gemaakt. N.E.C. is meer dan voetbal alleen en helpt ook daar waar supporters op maatschappelijk vlak vast zitten en/of hulp behoeven. 

Dat gebeurt door één supportersbegeleider, Lotte, op een laagdrempelige manier. Zij is naast iedere thuis- en uitwedstrijd, ook doordeweeks bereikbaar voor de belangen van supporters. De supportersbegeleider is er voor alle N.E.C.-supporters. Het uitgangspunt van het project is middels sociaal preventief te werken, repressief ingrijpen zoveel mogelijk te voorkomen. Op die manier kunnen voetbalsupporters onbezorgd wedstrijden van N.E.C. bezoeken.  

Daarnaast begeleidt zij ook alternatieve trajecten, waarbij de supporter iets voor de club of de stad Nijmegen kan betekenen. Deze trajecten kunnen bestaan uit vrijwilligerswerk in het stadion, vrijwilligerswerk bij een amateurclub en/of hulp bij partners. 

Indien er sprake is van risicogedrag in de leeftijdsgroep van 14 tot en met 23 jaar kan de SLO, i.s.m. de gedragscommissie besluiten om een signaal af te geven. De betreffende supporter wordt mondeling en/of schriftelijk op de hoogte gesteld”.

Contact

lotte.kuhnen@nec-nijmegen.nl