Maatschappelijk

N.E.C. helpt Nijmeegse sportverenigingen naar rookvrije accommodatie 

N.E.C. helpt Nijmeegse sportverenigingen naar rookvrije accommodatie 

Tenminste elf Nijmeegse sportverenigingen willen dat sporters rookvrij kunnen sporten op hun sportaccomodatie. N.E.C. faciliteerde eind oktober, voorafgaand aan de wedstrijd N.E.C. – TOP Oss, een kick-off voor deze sportverenigingen, in het kader van het project Nijmegen op weg naar een rookvrije sport.  

De tien verenigingen welke aanwezig waren vormen de ‘kopgroep’ van dit nieuwe project. Van elke vereniging was dan ook een jeugdlid aanwezig in eigen clubtenue, deze leden hielden tijdens de spelersopkomst een spandoek vast met daarop de tekst: ‘Wij willen een rookvrije sportvereniging’. De Nijmeegse sportverenigingen die zich aansluiten bij de kopgroep zijn: 

SV Hatert 
LLTV 
Trekvogels 
TPV Dukenburg Smash 
TV Rapiditas  
Korfbalvereniging Keizer Karel 
CSV Oranje Blauw 
RV de Waal 
Nijmeegse Schaatsvereniging 
SC NEC
Tafeltennis Nijmegen 

De verenigingen gaan zelf stapsgewijs op weg naar een rookvrije accommodatie. Daarbij wordt eerst naar de jeugd van de desbetreffende verenigingen gekeken. N.E.C. zal in samenwerking met de buurtsportcoaches van de gemeente Nijmegen, de individuele sportverenigingen ondersteunen in het proces naar een rookvrije sportaccommodatie. Er wordt campagnemateriaal beschikbaar gesteld voor alle Nijmeegse sportverenigingen, zoals hesjes, t-shirts en een spandoek. 

N.E.C. en de Rookvrije Generatie 

N.E.C. vindt het belangrijk dat haar talenten zich in een rookvrije omgeving kunnen ontwikkelen, ook de sportclub wil haar leden en de talenten van de voetbalacademie een gezonde en veilige sportomgeving aanbieden. Daarom is ook Sportcomplex de Eendracht per 1 januari 2019 volledig rookvrij. Bij de totstandkoming van dit besluit zijn SC NEC en N.E.C. dan ook gezamenlijk opgetrokken. Op de Algemene Ledenvergadering van de Sportclub werd het voorstel unaniem aangenomen, waardoor bij alle activiteiten die plaatsvinden op De Eendracht het sportcomplex rookvrij zal zijn.

Wel zullen er buiten de hekken van het complex, aan beide zijden van de kantine rookpalen geplaatst worden, waar gerookt kan worden. Op De Eendracht trainen en spelen onder andere de talenten van de Voetbalacademie van N.E.C., zij moeten uiteindelijk de stap maken naar het eerste elftal en N.E.C. doet er alles aan om hen optimaal te faciliteren daarin. Op dit moment zijn de vakken C, D en E in het Goffertstadion rookvrij. Vooralsnog zijn er geen plannen om het rookverbod op deze vakken door te trekken naar andere vakken.

Fotograaf: Hans Hebbink