Maatschappelijk

N.E.C. organiseert samen met de HAN fittesten voor de Oldstars

N.E.C. organiseert samen met de HAN fittesten voor de Oldstars

Vitaliteit en gezonde leefstijl is een belangrijk thema bij het Walking Football project van N.E.C. Daarom organiseert N.E.C. nu voor het tweede jaar, in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen (HAN), de fittesten voor de N.E.C. Oldstars. Ook de Oldstars van SV Orion en SV Juliana ’31, waar voor een deel oud-N.E.C. Oldstars nu spelen, hebben hier aan deelgenomen.

De dag stond niet alleen in het teken van testen. Natuurlijk werden er onderling ook nog een paar wedstrijdjes gespeeld. Dat gaf de studenten de mogelijkheid om de resultaten direct uit te werken naar een persoonlijk advies, welke aan het eind van het programma een-op-een besproken werden met de Oldstars.

“Studenten van de minor Voedings- en Beweegcoach hebben de metingen m.b.t. de leefstijl gedaan. Door het vaststellen van de fysieke gesteldheid (zoals kracht, conditie en lenigheid) en het afnemen van voedingsanamneses bij de Oldstars doen studenten van de minor veel praktijkervaring op. De meetgegevens werden vervolgens, zowel op clubniveau als op individueel niveau, teruggekoppeld aan de Oldstars. In een persoonlijk gesprek tussen een student en een Old Star kregen alle ze leefstijladviezen aangereikt”, aldus Marie-Louise Verhees, docent en onderzoeker aan de HAN.

Dat niet alleen N.E.C. het thema gezonde leefstijl belangrijk vindt, bevestigd Jules Abbenhuis. Jules heeft bij de N.E.C. Oldstars gespeeld en is actief bij SV Juliana ’31. Daarnaast speelt hij ook nog bij SV Orion mee: “Alle Juliana Oldstars hebben de wens te weten of en hoe fit ze daadwerkelijk zijn. Iedereen voelt zich wel fitter en gezonder maar is dat ook werkelijk zo? Daarop geeft de fittest een helder en duidelijk antwoord en daarmee weet iedereen wat er goed gaat en waar nog verbeterpuntjes liggen. Als dat dan ook nog kan met professionele ondersteuning van de HAN en met de gezelligheid van andere clubs en spelers van Orion en N.E.C. dan kan je spreken van een geslaagd event!”.

Sinds september 2015 is N.E.C. gestart met het N.E.C. Oldstars project. Het Oldstars-project is meer dan één keer per week een potje voetballen. Naast het feit dat sport en bewegen het verouderingsproces op zowel fysiek als mentaal gebied vertraagt, worden de ouderen ook uit hun sociale isolement gehaald. Binnen de N.E.C. Oldstars wordt namelijk niet alleen het sportieve aspect geprikkeld, maar draait het ook om het creëren van een gemeenschap waarin de ouderen zich thuis voelen. Deze combinatie stimuleert een maatschappij met, zowel fysiek als mentaal, gezonde en minder eenzame 50-plussers.

Momenteel trainen er op de woensdagochtend wekelijks 15 N.E.C. Oldstars op de Eendracht. Dat betekent dat geïnteresseerden zich nog steeds op kunnen geven om mee te doen met de N.E.C. Oldstars. Lijkt het je leuk om mee te doen of een keer te komen kijken, stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd en contactgegevens naar e.groenen@nijmegen.nl of bel 06 - 11 10 29 45.