Maatschappelijk

Tweede editie ‘Scoor een boek!’ van start

Tweede editie ‘Scoor een boek!’ van start

De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid en N.E.C. hebben vandaag voor het tweede achtereenvolgende jaar het leesproject ‘Scoor een boek!’ afgetrapt. Samen met de bibliotheek gaat de Nijmeegse club leerlingen van groep 5 en 6 de komende acht weken stimuleren en motiveren meer te gaan lezen. Dit jaar was de eer aan N.E.C.-verdediger Josef Kvida om het project op basisschool de Hoeven in Beuningen van start te laten gaan.

Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen vanaf groep 5 en 6 steeds minder plezier beleven aan lezen. Door het leesproject worden bijna 600 kinderen door middel van ‘boeken scoren’ gestimuleerd en gemotiveerd boeken te lezen. Elke keer dat een leerling een boek heeft uitgelezen verdient hij of zij een sticker. Daardoor is het project competitief en willen leerlingen erbij betrokken zijn. Want wie wil er nu niet scoren?

Kees Meulendijks van De Bibliotheek Gelderland Zuid zegt: “Met Scoor een Boek! zetten we vol in op leesplezier. Alle leerlingen houden van lezen, alleen weten sommigen dat zelf nog niet. Het is onze taak om de leerlingen zo veel mogelijk leesmeters te laten maken zodat ze het plezier in lezen ontdekken. Leerlingen die plezier hebben in lezen, duiken vaker in een verhaal en verhogen vanzelf hun taalniveau. Wie plezier heeft in lezen, leest een leven lang.”

“Dit is een prachtig project”, zegt Luc te Riele van N.E.C. Maatschappelijk. “Door de samenwerking met Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid maken we kinderen enthousiast om boeken te lezen, wat ook weer goed is voor de ontwikkeling van het kind. Na een intensieve periode van boeken lezen kunnen de kinderen zich tijdens het Fluitsignaal lekker uitleven tijdens een sport- en spelmiddag, daar wordt tevens de eindstand bekend gemaakt.”

N.E.C. Maatschappelijk en Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid hopen dat er zo’n 10.000 boeken gelezen gaan worden in acht weken tijd. Het Fluitsignaal zal op 18 april het spreekwoordelijke eindsignaal zijn van het project, deze afsluiting wordt georganiseerd door studenten van ROC Nijmegen.