Maatschappelijk

N.E.C. Oldstars houden eerbetoon

N.E.C. Oldstars houden eerbetoon

Op 14 maart zal N.E.C. Maatschappelijk, in het teken van de herdenking aan de bombardementen van 1944 met haar Oldstars meelopen aan de Sunset March. De Nijmeegse club herdenkt gedurende de March de militairen die voor de vrijheid van Nederland hebben gestreden. Het startpunt van de Sunset March is aan de zuidzijde van de Oversteek en eindigt bij het monument ‘De Oversteek’.

De Sunset March is sinds oktober 2014 een eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. “Bij de N.E.C. Oldstars zitten spelers die de gebeurtenis hebben meegemaakt. Voor hen is het extra speciaal om mee te lopen, mooi dat we dit met het hele team kunnen doen. Op deze manier willen we als club iedereen herdenken die ervoor heeft gezorgd dat wij vandaag de dag kunnen leven zoals we leven”, aldus Luc te Riele, Manager N.E.C. Maatschappelijk. N.E.C. heeft voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Almere City FC, op 22 februari jl. stilgestaan bij het bombardement.

Herdenken 

In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; De Oversteek, wat tevens het eindpunt is van de Sunset March. De verlichting van deze brug is heel speciaal. De 48 paren lichtmasten worden, paar voor paar, ontstoken. Elke avond loopt een veteraan gedurende de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan. De veteranen eren tijdens de Sunset March het offer wat de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Ook willen zij andere militairen herdenken die hebben bijgedragen, en nog altijd bijdragen, aan overige missies voor vrede en vrijheid.  

Bombardement 1944  

Op 22 februari is het precies 75 jaar geleden dat de bommen de stad Nijmegen in het hart troffen. In nog geen halve minuut werd het stadshart volledig weggevaagd. Duizenden mensen raakten gewond, bijna 800 lieten het leven. Lange tijd verstopte de stad haar pijn, tot er in 2001 een monument kwam ter nagedachtenis aan deze verschrikkelijke gebeurtenis.