Maatschappelijk

N.E.C.-spelers lezen voor op basisscholen

N.E.C.-spelers lezen voor op basisscholen

N.E.C., bibliotheek Gelderland Zuid en ROC Nijmegen willen met het project ‘Scoor een Boek!’ kinderen laten ervaren hoe leuk lezen is. Op dinsdag 26 maart gaan verschillende N.E.C.-spelers voorlezen op basisscholen in en rondom Nijmegen.

Tijdens ‘Scoor een Boek!’ lezen 632 leerlingen van vijftien scholen in de regio Nijmegen negen weken lang zo veel mogelijk boeken in de klas én thuis. Tijdens het project wisselen leerlingen hun favoriete boeken uit. De aftrap vond plaats op 20 februari op de deelnemende scholen. Op dinsdag 26 maart komen N.E.C.-spelers op alle scholen voorlezen. Na het voorlezen kunnen de leerlingen de spelers vragen stellen tijdens een kidspersconferentie.

Waarom dit project?

De leesvaardigheid van de Nederlandse jeugd is de laatste jaren schrikbarend gekelderd, zo blijkt onder andere uit het internationale PISA-onderzoek onder vijftienjarigen. Vanaf groep 5 neemt het leesplezier onder veel kinderen af, vooral onder jongens. Maar juist door te lezen verbeteren kinderen hun taalvaardigheid en woordenschat, en leren ze zich in te leven in de wereld van anderen. Door een voetballer als voorbeeld in te zetten en een spelelement toe te voegen, hopen N.E.C. en de bibliotheek het leesplezier onder basisschoolleerlingen te verhogen.

Fluitsignaal

Op woensdag 17 april vindt de afsluiting van het project plaats tijdens een sportdag bij voetbalclub Quick 1888, georganiseerd door leerlingen van ROC Nijmegen. Dan maakt N.E.C.-mascotte Bikkel bekend hoeveel boeken de leerlingen in totaal hebben gelezen. Voorgaande jaren was het project een groot succes. Kinderen motiveerden elkaar met leuke leestips en er was een spectaculaire stijging in het aantal gelezen boeken per leerling. Ook ontdekten de leerlingen hoe leuk lezen eigenlijk is. Meer informatie over het project is te vinden op www.obgz.nl/scooreenboek.